LABORINTH Π: Denken als Experiment

472 'meditaties' over de noodzaak van het creatief denken en experimenteren in het uitvoeren van complexe muziek van 1962 tot heden

Onderzoeker:
Arne Deforce
Promotoren:
Prof. Frans de Ruiter (1ste promotor), Prof. Richard Barrett (1ste promotor), Marcel Cobussen (co-promotor)
Type musicus:
strijkers
Trefwoorden:
barrett, cage, cello, etudes boreales, feldman, ferneyhoughs, life-form, scelsi, xenakis
Periode:
2003-2012
Eeuw:
20ste eeuwse muziek

onderzoeker

Abstract

Het proefschrift bestaat uit drie 'boeken' die zijn verzameld in de 'Laborinth-art-box':

Boek I : Het proefschrift Laborinth Π
Boek II : De ‘Laborinth-art-box’, een speciaal op 15 exemplaren gemaakt collectors item
Boek III : De partituur

Boek I : Het hier voorliggende proefschrift Laborinth Π 

Boek II : De ‘Laborinth-art-box’, een speciaal op 15 exemplaren gemaakt collectors item, met daarin de boeken 1 en 3, de originele partituren van Brian Ferneyhoughs Time and Motion Study II, John Cages Etudes Boreales met begeleidende vingervellen met de publicatie van de vingerzettingen, werkverslagen, het citaten boek ‘De partituur van het denken’, drie cd’s met de integrale opname van de cellowerken van Giacinto Scelsi, Morton Feldman en Iannis Xenakis verschenen bij het label Aeon, een Laborinth Π-affiche, het programmaboekje van de Laborinth Π-cellomarathon. De ‘laborinth-art-box’ werd gemaakt naar een ontwerp van Arne Deforce in gepolierd plexiglas, 34 x 47, 6,5 cm. 

Boek III : De partituur met alle vingerzettingen en annotaties van het nieuwe werk Life-form voor cello en elektronica van Richard Barrett dat speciaal werd gecomponeerd voor de artistieke presentatie van het proefschrift.

De artistieke presentatie bestaat uit

1. de creatie van het nieuwe cellowerk Life-from van Richard Barrett in opdracht van het Concertgebouw Brugge, Centre Pousseur Liège, November Music s’Hertogenbosch, Akademie de Kunsten Universiteit Leiden. Première 10 november 2012, Festival November Music, Hervomde Kerk te s’Hertogenbosh, en 11 november Festival Surround, Concertgebouw Brugge.

2. een cello marathon van drie concerten op één dag met werken van James Dillon, John Cage, Jonathan Harvey, Raphael Cendo, Iannis Xenakis, Helmut Lachenmann, Iannis Xenakis, Richard Barrett. 12 november Kees Vanbaarenzaal, Conservatorium Den Haag  

Gerelateerde activiteiten

14 november 2012 (11u15)

Arne Deforce's doctoraatsverdediging

Op 14 november 2012 verdedigde Arne Deforce zijn doctoraat LABORINTH Π - Denken als experiment - 472 'Meditaties' over de noodzaak van het creatief denken en experimenteren in het uitvoeren van complexe muziek van 1962 tot heden aan de Universiteit Leiden. 

12 november 2012 (17u00, 18u30, 20u30)

Doctoraatsconcert Arne Deforce

Cellomarathon

Op maandag 12 november speelde de Belgische cellist Arne Deforce in de Kees van Baarenzaal een cellomarathon van drie concerten met nieuwe muziek uit de 20ste en vroege 21ste eeuw. Deze concerten zijn het onderwerp van het artistieke sluitstuk van zijn doctoraat in de kunsten LABORINTH Π - Denken als experiment - 472 'Meditaties' over de noodzaak van het creatief denken en experimenteren in het uitvoeren van complexe muziek van 1962 tot heden.