Heloisa Amaral

Piano

Gestart in
2015
Type musicus
Piano
Universiteit
Leiden University
Nationaliteit
Portugal Brazil
Heloisa Amaral

De Braziliaanse pianiste Heloisa Amaral studeerde piano, historische klavieren en dirigeren in Freiburg, Duitsland en aan de Norwegian Academy of Music in Oslo.

Haar vroege interesse voor hedendaagse muziek leidde tot samenwerkingen met componisten zoals Helmut Lachenmann, Matthias Spahlinger, Simon Steen Andersen, Marina Rosenfeld en Natasha Barrett. Als lid van het ensemble asamisimasa tussen 2003 en 2009 werkt Heloisa momenteel als freelance pianiste en klaveciniste. Ze treedt veelal op als soliste, met de violiste Karin Hellqvist of met Ensemble neoN als met het Norwegian Chamber Orchestra en het Norwegian Soloist's Choir. Recente projecten waren concerten met Duo Hellqvist/Amaral in Villa Romana (Italië) en Pan Festival (Korea) als het Festival Internacional de la Imagen (Colombia), de uitvoering van werken voor zang en piano door Trond Reinholdtsen en Helmut Lachenmann met Ingeborg Dalheim aan het Huddersfield Contemporary Music Festival, solo- en kamerconcerten tijdens de Darmstadt Summer Course 2014; performances van Bach's Kerstoratorium met het Norwegian Chamber Orchestra en het Norwegian Soloist's Choir onder leiding van Peter Dijkstra en de release bij het experimenteel label Hubro/GRAPPA: Håkon Stene's Lush Laments for Lazy Mammals.

Naast haar carrière als performer is Heloisa actief als curator en onderzoeker, met een speciale focus op politieke en filosofische aspecten van hedendaagse muziekpraktijk. Ze is nu Head of Education aan het Ultima Oslo Contemporary Music Festival en curator van Ultima Academy.