Maria Christina Cleary

Harp

Gestart in
2008
Einddatum
2016
Type musicus
Harp
Universiteit
Leiden University
Persoonlijke website
www.arparla.it
Nationaliteit
Ireland Nederland
Maria Christina Cleary

Maria won reeds vele prijzen als soliste, waaronder tijdens de Utrecht Early Music Competition in 1997 (eerste prijs ex-aequo), de Nippon International Harp Competition in 1996 (zesde prijs), en de Dutch National Harp Competition in 1997 (tweede prijs). Als orkestspeler werkte ze als eerste harpiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

Maria was gedurende vijf jaar de harpiste van het hedendaags muziekensemble MusikFabrik Köln, en werkte ook met het Remix Ensemble Porto en Ensemble Prometheus Belgium. Ze bracht meer dan dertig nieuwe stukken voor ensemble en harp in première.

Als specialiste in historische harpen, bespeelt ze moderne pedaalharpen, barokke chromatische harpen (arpa doppia en arpa de dos ordenes) en verscheidene middeleeuwse harpen. Ze heeft een chromatische middeleeuwse harp ontwikkeld waarop ze repertoire speelt uit de 13de tot 15de eeuw, en speelde hierop tijdens opnames met het ensemble Tetraktys.

Ze trad op als soliste met het Amsterdam Baroque Orchestra, American Bach Soloists, Orchestra of the Antipodes Sydney, Bayerisches Staatsoper, Portland Baroque Orchestra, Arion Ensemble Montreal, en het RTE Concert Orchestra. In 2014 was ze speciale gast tijdens het World Harp Congress in Sydney, en bracht daar een Krumpholtz Concerto in première op de moderne pedaalharp.

Maria treedt regelmatig op met Davide Monti als Duo Arparla, een viool/harpduo dat zich specialiseert in repertoire uit de 17de tot 19de eeuw. 

Haar doctoraatsverdediging vond plaats op 14 december 2016 aan de Universiteit Leiden.