NL / EN
Alumnus

Paul Craenen

1412257310 wpe4c3774a 0f
Gestart in: 2005
Einddatum: 2011
Type musicus: componist
Universiteit: Universiteit Leiden
Persoonlijke website: paulcraenen.com
Nationaliteit: Belgium

Paul Craenen werd geboren op 25 februari 1972 te Leuven (B). Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij het diploma van Meester in de Muziek met als specificaties piano (1995) en kamermuziek (1997). Nadien werkte hij ruim vijftien jaar in deeltijds kunstonderwijs als pianobegeleider en als leraar piano en experimentele muziek. Hij was de bezieler en initiatiefnemer van baanbrekende educatieve projecten rond nieuwe muziek en het gebruik van nieuwe media in het deeltijdse kunstonderwijs. Van 2007 tot 2009 doceerde hij als gastdocent de mastercursus ‘intermedia’ aan het Conservatorium van Amsterdam en was hij lid van de Arti-onderzoeksgroep van de Amsterdamse Hogeschool der Kunsten. Hij schreef talrijke artikels in opdracht met als centrale onderwerpen kunstpolitiek en muziek.

Vanaf eind jaren negentig trad hij op de voorgrond als componist en klankkunstenaar. Hij nam deel aan internationale compositieseminaries en zijn composities werden gecreëerd tijdens tal van festivals voor nieuwe muziek in binnen –en buitenland. Conceptualiteit, het gebruik van elektronica, choreografische en audiovisuele elementen kenmerken zijn composities. Een andere rode draad in zijn werk is de aandacht voor lichamelijke aanwezigheid in de muziekuitvoering. Rond dat onderwerp startte hij een postgraduaat onderzoek aan het Orpheus Instituut te Gent, dat later werd voortgezet in docARTES, een doctoraatsprogramma voor praktijkgeoriënteerd onderzoek in de kunsten. Hij maakte deel uit van de ARTI – onderzoeksgroep aan de Amsterdamse Hogeschool der Kunsten en doceerde van 2007 tot 2009 de mastercursus ‘resounding intermedia’ als gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Op 29 maart 2011 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden met een muzikale portfolio en het proefschrift „Gecomponeerde Uitvoerders – Het musicerende lichaam vanuit compositorisch perspectief‟. Een Engelstalige bewerking en vertaling van het proefschrift werd in 2014 gepubliceerd door Universitaire Pers Leuven onder de titel ‘Composing under the Skin. The music-making body at the composers’ desk’.

Sinds 2012 is hij artistiek directeur en sinds 2014 algemeen directeur van Musica, Impulscentrum voor Muziek. Vanuit zijn expertise op het kruispunt van onderzoek, artistieke praktijk en educatie wordt hij regelmatig geconsulteerd als expert of opiniemaker. Hij is de drijvende kracht bij werkgroepen rond kunst- en muziekeducatie, geeft lezingen, schrijft artikels voor vaktijdschriften en is curator van muziekfestivals en concertprogramma’s.

Zijn doctoraatsverdediging vond plaats op 29 maart 2011 aan de Universiteit van Leiden.

Project

Nieuws & Events