NL / EN
Alumnus

Teunis van der Zwart

1413293360 teunis van der zwart
Gestart in: 2014
Einddatum: 2023
Type musicus: blazer
Universiteit: Universiteit van Amsterdam
Persoonlijke website: teunisvanderzwart.nl
Nationaliteit: The Netherlands

Teunis van der Zwart is een van de toonaangevende hoornisten van zijn generatie. Al vroeg in zijn carriere besloot hij ambassadeur voor de natuurhoorn te worden. Hij is een erkende specialist op zijn instrument, en actief als solist, kamermuziekspeler en docent. Sinds 2008 is Teunis in toenemende mate actief als dirigent van orkesten en koren.

Als hoornist maakte hij talloze opnamen en concertreizen door grote delen van de wereld met een flink aantal top-orkesten en kamermuziekgroepen, waaronder het Amsterdam Baroque Orchestra, het Orchestre des Champs-Elysées, Nachtmusique, Collegium Vocale Gent, Bach Collegium Japan, de Nederlandse Bachvereniging en Akademie für Alte Musik Berlin.

Met het Orkest van de Achttiende Eeuw (waarvan hij eerste hoornist is) en het Freiburger Barock Orchester (waarvan hij vijftien jaar lang eerste hoornist was) maakte hij CD-opnamen van Mozarts hoornconcerten.

Als solist, docent en spreker maakte van der Zwart zijn opwachting in vele masterclasses, cursussen, concertseries en festivals in Europa, de Verenigde staten, Australië en Japan.

Als solist speelde hij onder dirigenten als Frans Brüggen, Phillipe Herreweghe, René Jacobs, Jos van Veldhoven, Hidemi Suzuki, Michael Willens en Ivan Fischer.

Teunis van der Zwart is hoofdvakdocent aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Aan deze beide conservatoria dirigeert hij regelmatig de barokorkesten. Hij is vaste dirigent van het Heilooër Kamerorkest, het Alkmaars Senioren Symfonie Orkest, de Cantorij Uitgeest, het LAATkoor Alkmaar projectkoor, artistiek directeur van Music Meeting Heiloo, en oprichter en artistiek leider van het Sinuet Kamerorkest.

Teunis zijn docARTES doctoraatsverdediging nam plaats op 19 Oktober 2023 aan de Universiteit van Leiden.

Project

Giovanni Punto (1746-1803), Cor Basse Virtuoso: His Instrument, His Technique, His Music and His Life.

2014-2023

Research on the life and work of Giovanni Punto (1746-1803), hornplayer, composer, conductor, violinist; who traveled Europe as a virtuoso on the horn, performing his own concerti and chamber music as a cor basse (low horn) player.

Nieuws & Events