NL / EN
Alumnus

Hendrik Vanden Abeele

1411035998 hendrikvandenabeele 01
Gestart in: 2004
Einddatum: 2014
Type musicus: zang
Universiteit: Universiteit Leiden
Persoonlijke website: psallentes.com
Nationaliteit: Belgium

Hendrik Vanden Abeele is pianist, zanger, voordrachthouder en onderzoeker. Hij is docent en gastdocent aan verschillende Vlaamse en Nederlandse conservatoria (Leuven, Rotterdam, Den Haag) en was van 2007 tot 2009 ook staflid van het Orpheus Instituut te Gent. Van 2000 tot 2005 was hij vaste bariton bij het Vlaams Radio Koor. Sinds 2007 is hij ook vaste docent Oude Muziek bij Amarant.

Hendrik Vanden Abeele stichtte in 2000 de gregoriaanse groep Psallentes. Deze kleine groep gaat met professionele stemmen op zoek naar het gregoriaans uit de late middeleeuwen en de renaissance. Met eigen en andere ensembles realiseerde Hendrik Vanden Abeele een veertigtal cd’s, en hij ondernam concertreizen in Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, China en Japan. De verschillende cd’s van Psallentes kregen veel lof, met vijf sterren van het tijdschrift Goldberg, tweemaal een Diaposon d’Or, een ‘répertoire 10′ en een ‘Prix Choc’ van le Monde de la Musique, en de Cecilia-prijs van de Belgische muziekkritiek. Recent startte het ensemble een reeks opnames (de Plainchant Pro Series) bij het jonge label Le Bricoleur, met verdeling door Harmonia Mundi.

Zijn doctoraatsverdediging vond plaats op 15 december 2014 aan de Universiteit Leiden.

Project

Wat Laatmiddeleeuwse Gregoriaanse Manuscripten doen met een Hedendaagse Zanger van Gregoriaans.

2004-2014

Hendrik Vanden Abeele voerde onderzoek naar de ontwikkeling, constructie en creatie van een hedendaagse uitvoeringspraktijk van laatmiddeleeuws gregoriaans. De gregoriaanse zanger van vandaag wordt geconfronteerd met vele uitdagingen. Dat zijn ondermeer vragen rond taal en vocale technieken, zoals de mogelijke…