NL / EN
Student

Johannes Boer

1413289619 johannes boer
Gestart in: 2014
Type musicus: strijker
Universiteit: Universiteit Leiden
Nationaliteit: The Netherlands

Johannes Boer studeerde viola da gamba bij Wieland Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, na het behalen van zijn DM diploma aan het Utrechts Conservatorium bij Anneke Pols. Gelijktijdig studeerde hij muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht.

In 1985 was hij mede-oprichter van het gamba-ensemble The Royal Consort. Het ensemble werkt regelmatig samen met solisten als Peter Kooy, Kai Wessel, David Cordier en Barbara Borden.

Johannes Boer neemt al jarenlang deel aan projecten in grote bezetting met onder andere Concerto Vocale o.l.v. René Jacobs, Ensemble Bouzignac o.l.v. Wieland Kuijken, de Nederlandse Bachvereniging en Capella Figuralis o.l.v. Jos van Veldhoven, Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel. Als solist speelde hij vele malen de Passionen van Johann Sebastian Bach met zowel historische als moderne orkesten.

Als musicoloog publiceerde Johannes Boer diverse artikelen over uiteenlopende onderwerpen. In 1991 nam hij deel aan het Internationale Viola da Gamba symposium van de STIMU in Utrecht. Als gevolg hiervan verzorgde hij als mederedacteur het boek “a Viola da Gamba Miscellany”, hetwelke in 1994 verscheen.

Tot 1993 speelde Johannes Boer bij het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel. Ook in het achttiende eeuwse repertoire voor viola da gamba is hij regelmatig te horen, zoals met het Londense ensemble Badinage. Tevens treedt hij met dit ensemble op als violone-speler.

Project

Knowledge and Creation in Historical Performance Practice.

Gestart in 2014

Johannes Boer's research intends to question the way explicit knowledge is applied in order to restore and perform music from the past with the intention to get as close as possible to its original meaning.